Herken moeilijke collega’s en leer met ze omgaan

25 september 2022

Moeilijke werkrelaties, lastige collega’s: hoe ga je ermee om? Onlangs mocht ik erover in gesprek gaan met Goed Gevoel, samen met professor Tessa West, auteur van het boek ‘Jerks in the office’.

Tessa benoemt in haar boek zeven types van toxische mensen die je op het werk kan tegenkomen. Als teamcoach en bemiddelaar heb ik het gehad over hoe belangrijk het anderzijds is om conflicten te normaliseren. Ze kunnen namelijk een opportuniteit zijn om de dingen eens vanuit een ander perspectief te bekijken.

Mijn advies is altijd om bij een conflict samen rond de tafel te gaan zitten voor een open gesprek, waarin ieder zijn zegje mag doen. Zo ontstaat er wederzijds begrip en inzicht. Bovendien kunnen conflicten ook leiden tot persoonlijke groei. Zeker als je je de vraag stelt waarom een bepaalde persoon of situatie je zo raakt. Waarom komt dit op je pad en wat kan je hieruit leren?

Let wel: soms kan het moeilijk zijn om zelf de koe bij de horens te vatten en een gesprek aan te gaan, zeker als je geen psychologische veiligheid voelt. Je doet dan beter een beroep op hr, een vertrouwenspersoon of bemiddelaar om je bij te staan.

Wil je het volledige artikel in Goed Gevoel lezen? Download het hieronder.